εΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕνεργειακοΥ τζακΙΟΥ

 

Τοποθετηση Ενεργειακου Τζακιου

Η τοποθετηση ενεργειακου τζακιου δεν είναι αρκετά πολύπλοκη εργασία, αλλά σίγουρα επιβάλει την ανάμειξη κάπου ειδικού, που να γνωρίζει τι κάνει και να έχει εμπειρία. Μόνο έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα αποφύγετε αστοχίες και προβλήματα και ότι θα λάβει υπόψη μερικές ιδιαιτερότητες που εμφανίζουν αυτά τα συστήματα. Ιδιαιτερότητες που ένας απλά μάστορας χωρίς ειδίκευση στα ενεργειακα τζακια αγνοεί.

Έχετε υπόψη πως σε αντίθεση με τα συμβατικά τζάκια ανοιχτού τύπου εδώ δεν μιλάμε για κατασκευή αλλά για τοποθετηση ενεργειακου τζακιου (ή αλλιώς εγκταστασταση ενεργειακου τζακιου), καθώς αποτελείται από ήδη έτοιμα κομμάτια, τα οποία μένει να συναρμολογηθούν μεταξύ τους και να συνδεθούν βεβαίως και με το δίκτυο του σπιτιού.

Πριν ξεκινήσουμε πάντως την ανάλυση για τη διαδικασία και τα στάδια που ακολουθούνται κατά την τοποθετηση ενός ενεργειακου τζακιου, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα αν θέλετε να βρείτε τον καταλληλότερο επαγγελματία για την εγκατασταση, να εμπιστευθείτε την πρωτοπόρα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Μέσα σε λίγα λεπτά θα καταχωρήσετε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας και όσοι ενδιαφέρονται θα σας στείλουν άμεσα συγκεκριμένη αναλυτικά προσφορά. Έτσι άμεσα και γρήγορα θα κάνετε μια πλήρη έρευνα αγοράς ανάμεσα σε αξιόπιστους και οικονομικούς επαγγελματίες που κλάδου, οι οποίοι μάλιστα έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους.

Καταχωρηση Εργου


Ξεκινώντας λοιπόν με την διαδικασία για την τοποθετηση ενεργειακου τζακιου, πρώτα και κύρια πρέπει να έχετε βεβαιωθεί για το τι τζάκι χρειάζεστε, ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες του σπιτιού και να καλύπτει τις ανάγκες σας. Σε αυτό το στάδιο πολύτιμη είναι και συμβουλή των επαγγελματιών. Αφότου καταλήξετε και προχωρήσετε στην αγορά, πρέπει να γίνει η μεταφορά του σε κομμάτια στο χώρο. Και εκεί ακόμα χρειάζεται προσοχή, καθώς καλό είναι η εστία να μην αναποδογυρίσει αλλά να μεταφερθεί οριζόντια, όπως πρόκειται να τοποθετηθεί.

Από εκεί και πέρα όταν πλέον το έχουμε στον χώρο μας, πρέπει να επιλέξουμε που ακριβώς θα μπει. Ανάλογα και το σχήμα και τη σχεδίαση ενδεχομένως να μπαίνει και σε γωνία ή σε παράλληλο τοίχο, όμως σίγουρα πρέπει να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε δύο πράγματα. Το σημείο του δαπέδου που θα γίνει η εγκατασταση ενεργειακου τζακιου να μπορεί να υποστηρίξει το αντίστοιχο βάρος και την επένδυση που θα μπει στη συνέχεια, ενώ και οι πλαϊνοί τοίχοι πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από αδρανή υλικά ανθεκτικά στην φωτιά και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Πριν ξεκινήσει η ουσιαστική τοποθετηση ενεργειακου τζακιου, πρέπει να φροντίσουμε για την κατάλληλη παροχή καθαρού αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον. Έχετε υπόψη πως παρόλο που χρειάζεται το 1/8 της ποσότητας που χρειάζεται ένα συμβατικό τζάκι, η ποσότητα αυτή πρέπει να ανανεώνεται πιο συχνά. Συνήθως λοιπόν αυτό γίνεται με τη διάνοιξη μιας τρύπας ακριβώς πίσω από το τζάκι (όταν βέβαια βρίσκεται μπροστά από εξωτερικό τοίχο) σε χαμηλό ύψους περίπου 10cm από το πάτωμα και διαμέτρου 10-15cm. Καλό είναι για να μην έχουμε απρόσκλητους επισκέπτες (έντομα, ζωύφια κ.α.) να βάλουμε και μια περσίδα εξωτερικά.

Από εκεί και πέρα πρέπει να φροντίσουμε για τη διοχέτευση του ζεστού αέρα και σε άλλους χώρους και για να το επιτύχουμε τοποθετούμε αεραγωγούς, τους οποίους θερμομονώνουμε πλήρως. Συνήθως επιλέγονται ειδικές σωλήνες αλουμινίου / inox, που επιτρέπουν τη διακίνηση αέρα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και έτσι δημιουργούμε ένα πλήρες σύστημα διακλάδωσης, που μπορεί να καλύψει επαρκώς επιφάνειες άνω των 100-150m².

Συνήθως σε αυτό το κομμάτι βοηθάει και το βεντιλατερ τζακιου (αλλιώς γνωστό και ως μοτερ τζακιου), το οποίο ωθεί τον ζεστό αέρα με μεγαλύτερη προς τους χώρους που εμείς επιλέγουμε και έτσι με τη βεβιασμένη ροή αέρα έχουμε καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα θέρμανσης. Για τη σύνδεση του βεντιλατερ χρειάζεται ειδικό σιλικονούχο καλώδιο ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, το οποίο θα συνδεθεί με έναν διακόπτη ντίμερ (ροοστάτη) και με έναν ειδικό θερμοστάτη.

Όταν πλέον γίνει η εγκατάσταση και αυτού και έχει συναρμολογηθεί το τζάκι, η τοποθετηση ενεργειακου τζακιου σχεδόν έχει ολοκληρωθεί. Βεβαίως χρειάζεται προσοχή στη μόνωση του αεροθαλάμου και το σωστό αλφάδιασμα της εστίας με προσοχή. Έπειτα γίνεται η εγκατάσταση της καμινάδας και βεβαίως η σύνδεση της με την εστία, για την έξοδο του καπνού, καθώς και με το σύστημα διακλάδωσης που έχουμε ήδη εγκαταστήσει.

Εδώ πλέον έχουμε τελειώσει το λειτουργικό της εγκαταστασης ενεργειακου τζακιου, για αυτό και πριν προχωρήσουμε συστήνεται ανεπιφύλακτα να γίνει ένας προσεκτικός έλεγχος της λειτουργίας όλου του συστήματος και φυσικά αν διαγνωστούν λάθη ή αστοχίες να επιδιορθωθούν. Όταν είναι πλέον όλα τελειωμένα, γίνεται η επένδυση του τζακιού κυρίως για εικαστικούς λόγους, με βάση το γούστο και τις επιθυμίες σας. Συνήθως επιλέγεται γυψοσανίδα την οποίο πρέπει να περιβάλει μονωτικό υλικό υψηλής ποιότητας, αλλά μπορείτε να διαλέξετε και κάτι άλλο, όπως μάρμαρο ή πέτρες.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η διαδικασία για την τοποθετηση ενεργειακου τζακιου. Αν πάντως εσείς έχετε ήδη ένα κλασσικό τζάκι ανοιχτού τύπου και θέλετε να το μετατρέψετε σε ενεργειακό, θα αποφύγετε αρκετές από τις παραπάνω διεργασίες και μπορείτε μέσα σε μια μέρα ουσιαστικά να έχετε τελειώσει. Σε γενικές γραμμές αυτό που γίνεται είναι να τοποθετείται μια κασετα τζακιου στην εστία του υφιστάμενου τζακιου σας και με μικροαλλαγές θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πιο αναλυτικά μπορείτε να δείτε τη διαδικασία στην ενότητα ενεργειακο τζακι.

Ωστόσο ανεξάρτητα τι εργασίες ακριβώς θα κάνετε και αν θα γίνει εξαρχής εγκατασταση ενεργειακου τζακιου ή μετατροπή υφιστάμενου, το σημαντικότερο είναι να βρείτε τον κατάλληλο επαγγελματία να το αναλάβει. Σε αυτό ακριβώς έρχεται να σας βοηθήσει το myConstructor.gr, το οποίο είναι η κορυφαία πλατφόρμα εύρεσης αξιόπιστων, οικονομικών και αξιολογημένων οικοδομικών συνεργείων. Απλά καταχωρήστε μέσα σε λίγα λεπτά εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας και σύντομα θα λάβετε αρκετές προσφορές από τεχνικούς, ώστε να επιλέξετε τον καταλληλότερο! Πρόκειται για την εύκολη και αποτελεσματική έρευνα αγοράς, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας αν δοκιμάσετε.

Καταχωρηση Εργου

Εδώ ολοκληρώνεται η ενότητα για την τοποθετηση ενεργειακου τζακιου (εγκατασταση ενεργειακου τζακιου). Για να έχετε πληρέστερη εικόνα καλό είναι να ενημερωθείτε για την τιμη ενεργειακου τζακιου όπου υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες για τα κόστη αλλά και για επιμέρους εξαρτήματα, όπως την κασετα τζακιου και το βεντιλατερ.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ

Βρείτε επαγγελματία σε 4 εύκολα βήματα

 

Μόνο στο myConstructor θα βρείτε συνεργεία ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ