ΜΟΤΕΡ τζακΙΟΥ -
ΒΕΝΤΙΛΑΤΕΡ ΤΖΑΚΙΟΥ

 

Μοτερ Τζακιου

Το βεντιλατερ τζακιου (ουσιαστικά δηλαδή το μοτερ τζακιου) είναι ένα εξάρτημα για τα ενεργειακα τζακια με αρκετά μεγάλη σημασία και χρησιμότητα, όπως θα δούμε και στη συνέχεια. Δεν είναι όμως απαραίτητο για κάθε εστία, αλλά εσείς επιλέγεται αν θα το ενσωματώσετε στο μηχανισμό ή όχι, παρόλο που αρκετοί θεωρούν εσφαλμένα ότι η ύπαρξη του καθορίζει εν τέλει αν ένα τζακι είναι ενεργειακο ή όχι.

Το βεντιλατερ τζακιου λοιπόν είναι ένα μοτερ που συγκεντρώνει τον ζεστό αέρα και επιτρέπει - για την ακρίβεια υποχρεώνει - την ροή του προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Έτσι είμαστε σε θέση να θερμάνουμε και άλλους χώρου πλην αυτού που βρίσκεται η εστία, ανάλογα με τις ανάγκες μας, ομοιόμορφα και οικονομικά.

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά πως δουλεύει το βεντιλατερ τζακιου. Καθώς τα ξύλα καίγονται παράγουν θερμότητα και ο ζεστός αυτός αέρα περνά ανάμεσα από τον αεροθάλαμο και τα εξωτερικά τοιχώματα. Το μοτερ λοιπόν τα σπρώχνει προς τα πάνω και τα διοχετεύει σε αγωγούς, οι οποίοι καταλήγουν σε κάποιες περσίδες στο χώρο που θέλουμε εν τέλει να θερμάνουμε (π.χ. ένα άλλο δωμάτιο).

Αυτή ακριβώς είναι μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στα συμβατικά τζάκια και τα ενεργειακα, καθώς τα συμβατικά θερμαίνουν μόνο περιμετρικά από την εστία (πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να κάθεστε μερικά μέτρα από το τζάκι και να κρυώνετε), ενώ τα ενεργειακά θερμάνουν όλο το χώρο ή ακόμα και άλλους χώρους αν χρησιμοποιήσουμε βεντιλατερ τζακιου.

Πολύ συχνά στο μοτερ τζακιου υπάρχει και η υποβοήθηση του ροοστάτη, με τον οποίο ρυθμίζεται ηλεκτρονικά η ταχύτητα ροής του αέρα. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν θερμοστάτη που δείχνει τη θερμοκρασία που έχει ο ζεστός αέρας όταν εξέρχεται από τις περσίδες στους άλλους χώρους που επιθυμούμε να θερμάνουμε.

Μάλιστα μπορούμε έτσι να χρησιμοποιήσουμε το βεντιλατερ τζακιου όχι μόνο για να μεταφέρουμε τη θέρμανση σε άλλους χώρους αλλά και για γρηγορότερη θέρμανση του χώρου όπου υπάρχει η εστία. Απλά ρυθμίζουμε εξαρχής την θερμοκρασία που θέλουμε να μπει ως ανώτατο και κατώτατο όριο και οι αισθητήρες αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα.

Τώρα αν το βεντιλατερ τζακιου τοποθετηθεί στο κάτω μέρος της εστίας, είναι μεν άμεσα επισκέψιμο από το χώρο καύσης, όμως οι εστίες αυτές δεν μπορούν να πάρουν αεραγωγό μεγαλύτερο των τριών μέτρων. Έτσι ουσιαστικά το μοτερ δεν μπορεί να ικανοποιήσει την διακίνηση του θερμού αέρα σε όλο το σπίτι. Αν θέλουμε να το επιτύχουμε αυτό χρειάζεται να τοποθετήσουμε ειδικό μοτερ τζακιου που μπαίνει μετά το τζάκι, ώστε να είναι εφικτό να μεταφέρει τις απαραίτητες ποσότητες αέρα αποδοτικά σε μεγάλες αποστάσεις και μάλιστα αθόρυβα!

Βέβαια ανεξάρτητα το λόγο που θα χρειαστείτε το βεντιλατερ τζακιου, τον τύπο και την ισχύ αυτού που τελικά θα επιλέξετε, το σημαντικότερο είναι να τοποθετηθεί και να εγκατασταθεί σωστό, δίνοντας προσοχή σε κρίσιμα σημεία. Για παράδειγμα συνήθως τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε αν χρειαστεί κάποια επισκευή ή διαφορετική ρύθμιση (σχετικά συχνό φαινόμενο), να μη χρειαστεί να χαλάσουμε την επένδυση, αλλά να κάνουμε απλά μια μικρή επισκευή.

Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή όμως πρέπει να δοθεί κατά την ηλεκτρολογική σύνδεση του βεντιλατερ τζακιου, η οποία απαιτεί τις γνώσεις κάποιου εξειδικευμένου ηλεκτρολόγου. Εδώ λοιπόν πρέπει το μοτερ τζακιου να συνδεθεί με ειδικό σιλικονούχο καλώδιο ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, το οποίο με τη σειρά του θα προεκταθεί σαν αναμονή και θα συνδέεται είτε με έναν ροοστάτη (διακόπτη ντίμερ) που αναφέραμε και νωρίτερα, είτε με ειδικό θερμοστάτη, που θα καθοδηγείται από έναν αισθητήρα θερμοκρασίας τοποθετημένο σε μια από τις δύο εξόδους θερμού αέρα της εστίας.

Αν θέλετε λοιπόν να βρείτε τον καταλληλότερο επαγγελματία για να εφαρμόσει το βεντιλατερ τζακιου και γενικότερα για εγκατάσταση / τοποθετηση ενεργειακου τζακιου, η καλύτερη επιλογή σας είναι να εμπιστευθείτε κάποιο από τα πεπειραμένα συνεργεία του myConstructor.gr. Καταχωρήστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας και αυτομάτως θα ενημερωθούν οι εξειδικευμένοι τεχνικοί που έχουν εγγραφεί στην πρωτοπόρα πλατφόρμα μας. Όσοι ενδιαφέρονται θα σας στείλουν προσφορά και έτσι θα ολοκληρώσετε την πληρέστερη έρευνα αγοράς, εύκολα και χωρίς καθόλου κόστος.

Καταχωρηση Εργου


Εδώ ολοκληρώνεται η ενότητα για το βεντιλατερ τζακιου (μοτερ τζακιου), όμως αξίζει να ενημερωθείτε και για ένα ακόμα εξίσου σημαντικό εξάρτημα, την κασετα τζακιου. Ακόμα έχουμε και εξειδικευμένες ενότητες με χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με το ενεργειακο τζακι, αλλά και τις τιμες των εστιών αυτών.

 

 

Για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 300 9323

Βρείτε επαγγελματία σε 4 εύκολα βήματα

 

Μόνο στο myConstructor θα βρείτε συνεργεία ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ