ενεργειακο τζακι

 

Ενεργειακο ΤζακιΕνεργειακο Τζακι ονομάζεται κάθε τζάκι που κάνει χρήση της ροής ζεστού αέρα, ώστε να θερμάνει έναν χώρο, εκμεταλλευόμενο την ενεργειακή εστία κλειστού τύπου που διαθέτει. Η εστία αυτή μπορεί να είναι κατασκευασμένη από πολλά υλικά τεράστιας αντοχής στη φωτιά (κεραμικό, βερμικουλίτη, τερμότ ή σαμότ) και μέσα σε αυτή γίνεται η καύση του ξύλου. 

Μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο συμβατικό και το ενεργειακο τζακι είναι πως εδώ όλη η λειτουργία γίνεται με κλειστή την πόρτα της εστίας, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες μέσα στο θάλαμο και συνεπώς να μεταφέρεται πιο ζεστός αέρας στον χώρο που επιθυμούμε να θερμάνουμε. 

Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικές σημαντικές πτυχές που σχετίζονται με το ενεργειακο τζακι, στην προσπάθεια μας να παρουσιάσουμε πολύπλευρα τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα αυτής της σχετικά σύγχρονης επιλογής θέρμανσης. Μάλιστα σε ξεχωριστές ενότητες θα αναφερθούμε πιο λεπτομερώς στην τοποθετηση ενεργειακου τζακιου, καθώς και στην Τιμη του, ώστε να είστε πλήρως ενήμεροι. 

Αν πάντως ψάχνετε κάποιον ειδικό για ενεργειακο τζακι μην εμπιστευθείτε τον οποιοδήποτε μάστορα! Χρειάζεται προσοχή γιατί όπως θα δούμε υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία για την τοποθέτηση και ορισμένα tips που πρέπει να γνωρίζει ο τοποθετητής, διαφορετικά πιθανόν να υπάρξουν αστοχίες ή μελλοντικά προβλήματα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βρείτε τον καταλληλότερο είναι το myConstructor.gr. Απλά καταχωρήστε το έργο σας ΔΩΡΕΑΝ αφιερώνοντας λιγότερα από 5 λεπτά και αυτομάτως θα ενημερωθούν όλοι οι επαγγελματίες για ενεργειακα τζακια που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα μας. Όσοι ενδιαφέρονται θα σας στείλουν προσφορά, οπότε εύκολα και γρήγορα θα πραγματοποιήσετε την πληρέστερη έρευνα αγοράς. 

 

Καταχωρηση Εργου


Αρχίζοντας την ανάλυση για το ενεργειακο τζακι να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια αρκετά αποδοτική επιλογή (60-85% αποδοτικότητα), έως και 5 φορές πιο αποδοτικό από τα συμβατικά. Εκτός αυτού αποτελούν και μια αρκετά "πράσινη" επιλογή, μιας και κατά τη λειτουργία τους η καύση των παραγόμενων μονοξειδίων του άνθρακα στην κλειστή εστία είναι πληρέστερη, με αποτέλεσμα να εκπέμπονται λιγότερα καυσαέρια στην ατμόσφαιρα. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως η αγορά και τοποθέτηση ενός ενεργειακου τζακιου χρηματοδοτείται έως 70% και από το πρόγραμμα επιδότησης "Εξοικονομηση κατ' Οίκον", που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και προωθεί λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Αντιθέτως είναι μια ακόμη απόδειξη για τα οφέλη τους (τόσο στο περιβάλλον όσο και στην τσέπη μας), αλλά και ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο. 

Γενικότερα όμως υπάρχουν και άλλες διαφορές ανάμεσα στη συμβατική και την ενεργειακή εστία. Τα παραδοσιακά τζάκια ανοιχτού τύπου παράγουν θερμότητα και ζεσταίνουν μόνο όπου φτάνει η φλόγα και έτσι έχουμε τοπικά αποτελέσματα. Εκτός αυτού η λειτουργία των συμβατικών βασίζεται στην καμινάδα, η οποία όμως προκαλεί τεράστια απώλεια θερμότητας (200-400m³/hr). Από την άλλη στο ενεργειακο τζακι δεν υπάρχει άμεση επαφή της καμινάδας με το εσωτερικό του σπιτιού, όσο η πόρτα της εστίας παραμένει κλειστή.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανοιχτή εστία έχουν ως αποτέλεσμα η θερμογόνος απόδοση του ξύλου που καίγεται να είναι μόλις 10-15%, ενώ προκαλούν και την ανάγκη καύσης μεγαλύτερης ποσότητας ξύλων, τα οποία με τη σειρά τους ρυπαίνουν το περιβάλλον και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Εδώ να τονίσουμε πως με το ενεργειακο τζακι δημιουργείται και μια φιλική και άνετη ατμόσφαιρα στο χώρο, καθώς δεν δεσμεύει την υγρασία του χώρου και έτσι δεν έχουμε μια ξηρή και αποπνικτική ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι, όπως συνήθως. 

Από την άλλη πλευρά το ενεργειακο τζακι έχει το πλεονέκτημα ότι θερμαίνει ομοιόμορφα τα τοιχώματα της εστίας περιμετρικά, η οποία μένει κλειστεί και κρατάει όλη τη ζέστη στο εσωτερικό. Στη συνέχεια εμείς επιλέγουμε που θα διοχετευτεί αυτή η θερμότητα, περιορίζοντας σημαντικά την τις απώλειες και συνεπώς και την ποσότητα των ξύλων που καίμε και τους παραγόμενους ρύπους. Ενδεικτικά μια μέση κατανάλωση για μια ενεργειακή εστία είναι περίπου 4 με 6 κιλά καυσόξυλα την ώρα.

ΤΥΠΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ

Βέβαια όταν λέμε ενεργειακο τζακι υπάρχουν διάφοροι τύποι, τους οποίους καλό είναι εδώ να αναφέρουμε και να παρουσιάσουμε. Πρώτα από όλα υπάρχει ο διαχωρισμός σε αερόθερμα και υδραυλικά. Αερόθερμο ενεργειακο τζακι είναι αυτό που διοχετεύει την υψηλή θερμοκρασία στον αέρα και ζεσταίνει την ατμόσφαιρα, ενώ το υδραυλικό την μεταφέρει στο νερό του εκάστοτε δικτύου θέρμανσης. 

Πιο συγκεκριμένα διαχωρίζονται σε υποκατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας. Αρχικά έχουμε το απλό που με την καύση διοχετεύει στο χώρο τον θερμό αέρα με φυσική διάχυση, επιτρέποντας και τη δευτερογενή επανάκαυση των καπναερίων για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ξύλων. Η θερμική τους ισχύς κυμαίνεται ανάμεσα στα 7,5 με 18 ΚW, ενώ μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά επιφάνειες 60-140m². 

Πιο πλήρη λύση αποτελεί το ενεργειακο τζακι με βεντιλατερ (μοτερ τζακιου), που αλλιώς ονομάζεται βεβιασμένης κυκλοφορίας αέρα. Εδώ ακριβώς με τη βοήθεια του βεντιλατέρ μπορούμε να παρέχουμε ζεστό αέρα σε κάθε χώρο, αφού το διοχετεύει όπου εμείς επιλέξουμε. Έτσι πετυχαίνουμε την ομοιόμορφη θέρμανση ενός ή περισσότερων χώρων, επιτυγχάνοντας θερμική ισχύ 20-27KW, ικανή να θερμάνει 100-150m². 

Για περιπτώσεις όπου θέλουμε να θερμάνουμε πολλαπλούς χώρους και όχι μόνο αυτό που βρίσκεται η εστία, συνήθως είναι πιο αποτελεσματικό το υδραυλικό ενεργειακο τζακι. Πρόκειται για ειδικές ενεργειακές εστίες με χιτώνια, από τα οποία διαπερνά νερό. Αυτό το σύστημα επιτρέπει τη σύνδεση του σώματος με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ). Με αυτό τον τρόπο το ενσωματωμένο boiler μεταφέρει το ζεστό νερό σε όλα τα σώματα και έτσι διοχετεύει ομοιόμορφα τη ζέστη, όπου εμείς επιλέξουμε. Αρκεί να καούν κάποια ξύλα για να αποκτήσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία που θα εκκινήσει την κίνηση του νερού και μετά χρειαζόμαστε σημαντικά μικρότερες ποσότητες, απλά για συντήρηση. Αποτελούν κατά μια έννοια τη νέα γενιά και είναι εφικτό να καλύψουν αποτελεσματικά επιφάνειες 100-200m². 

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ

Βρείτε επαγγελματία σε 4 εύκολα βήματα

 

Μόνο στο myConstructor θα βρείτε συνεργεία ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ

 

Μια κάπως ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα ένθετα τζάκια, που είναι δηλαδή ένα παραδοσιακό συμβατικό τζάκι (ανοιχτού τύπου) που έχει μετατραπεί σε ενεργειακο τζακι. Για να επιτευχθεί αυτό ουσιαστικά τοποθετείται η κασετα τζακιου (γνωστή και ως ένθετο) μέσα στο συμβατικό τζάκι και το αναβαθμίζει, κάνοντας το πλέον κλειστού τύπου. Η ροή αέρα μπορεί να είναι φυσική είναι βεβιασμένη (με βεντιλατερ) ανάλογα με τις ανάγκες, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ικανό να θερμάνει χώρους 80-120m². Εδώ ακριβώς αξίζει να αναφερθούμε στη διαδικασία και τα στάδια μετατροπής ενός συμβατικού σε ενεργειακο τζακι. 

 

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ 

Για όσους λοιπόν δεν το γνώριζαν, είναι εφικτό ένα παλιό τζάκι που δουλεύει με τον κλασσικό παραδοσιακό τρόπο, να μετατραπεί σε ενεργειακό, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη φασαρία και κόστος. Το πρώτο και σημαντικότερο όμως να επισκεφθεί το χώρο ένας ειδικός, για να κρίνει και να αποφανθεί αν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο και ωφέλιμο. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως ένα ενεργειακο τζακι μπορεί να καλύψει χώρους το πολύ ως 300m² και αυτό αν πρόκειται για πλήρως μονωμένα κτήρια, διαφορετικά αυτό το νούμερο μειώνεται. 

Αν λοιπόν αποφασιστεί από τον τεχνικό και εσάς πως η κατάλληλη λύση είναι η μετατροπή του τζακιού, τότε ο τεχνικός κάνει την επιμέτρηση και επιλέγετε την κασέτα που θα τοποθετηθεί μέσα στην εστία. Στο επόμενο ραντεβού ξεκινάει η διαδικασία, με μερικές αποξηλώσεις στο παλιό τζάκι (στον χώρο καύσης), ώστε να δημιουργηθεί ο κατάλληλο χώρος για τον ανεμιστήρα της κασετας. Δεν την τοποθετούμε όμως ακόμα, αλλά συνδέουμε την καμινάδα με το νέο σύστημα και φροντίζουμε για την πλήρη θερμομόνωση των πίσω τοιχωμάτων. 

Πλέον πρέπει να μπουν οι περσίδες για την διακίνηση του αέρα, εσωτερικά στο πάνω μέρος της φούσκας αλλά και μια εξωτερική. Όταν τελειώσουμε και με αυτό είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε την κασετα τζακιου στην εστία του παλιού και έτσι έχουμε ένα ολοκαίνουριο ενεργειακο τζακι, έτοιμο να σας συντροφεύσει για όλο το Χειμώνα, για αρκετά χρόνια. 

Εφόσον πάρετε την απόφαση όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα σε μια μέρα και αν αναλάβει την εργασία ένα έμπειρο και εξειδικευμένο συνεργείο, δεν θα χρειαστούν καθόλου επιπλέον μερεμέτια και βαψίματα. Αν έχετε ακόμα αμφιβολίες, απλά διαβάστε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα του ενεργειακού τζακιού, όπως σας τα παρουσιάσαμε παραπάνω. 

 

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ 

- Πρώτα και κύρια χρειάζεται προσοχή στην πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιήσετε, κατά το πρώτο άναμμα. Αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή αφήστε την έως και έναν μήνα πριν την θέσετε σε λειτουργία, ώστε να στεγνώσει καλά και να εξατμιστεί όλη η υγρασία, γιατί δαφορετικά υπάρχει κίνδυνος τριχοειδών και ρηγματώσεων. Επίσης μόλις το ανάψετε πρώτη φορά, θέλει ήπιο ξεκίνημα με λίγα ξύλα και σταδιακά να δυναμώνει η φωτιά.

 - Όταν με το καλό αρχίσετε να το χρησιμοποιήτε θέλει προσοχή όταν θα θελήσετε να ανοίξετε την πόρτα. Αν την ανοίξετε απότομα θα μπει μαζικά αέρας στο θάλαμο καύσης και έτσι θα βγει καπνός από τις περσίδες. Η σωστή κίνηση είναι να ανοίξετε για λίγο την πόρτα (2 με 3 εκατοστά) και μετά από 10-20 δευτερόλεπτα σταδιακά την ανοίγετε περισσότερο.

 - Προσοχή χρειάζεται και για την φροντίδα του τζαμιού της εστίας στο ενεργειακο τζακι. Για τον καθαρισμό επιλέξτε ένα χαρτί κουζίνας με ειδικό καθαριστικό τζαμιών και αποφύγετε σκληρά και αιχμηρά αντικείμενα που θα αφήσουν γρατζουνιές (σφουγγάρια, σύρματα κλπ). 

- Αν το τζάμι αυτό μαυρίζει γρήγορα από τη κάπνα, πρέπει να δώσετε προσοχή ρε ορισμένα πράγματα. Πρώτο φροντίστε τα ξύλα που καίτε να είναι πλήρως ξερά και χωρίς υγρασίες, ενώ καλό είναι να αποφύγετε έλατα, πεύκα και άλλα κωνοφόρα, γιατί το ρετσίνι που περιέχουν είναι καταλυτικός παράγοντας για το μαύρισμα. 

- Ένα σημαντικό tip αφορά την οικονομία στην κατανάλωση ξύλων για τη θέρμανση με ενεργειακο τζακι. Δεν χρειάζεται να βάζετε συνεχώς μέσα νέα ξύλα, αλλά μόνο στην αρχή δυναμώστε επαρκώς τη φωτιά για να θερμανθούν πλήρως τα τοιχώματα - στη περίπτωση μαντεμένιου τζακιού - και αφήστε τα μέχρι να γίνουν κάρβουνο. Από εκεί και πέρα απλά για συντήρηση βάζετε χοντρά ξύλα ανά αραιά διαστήματα και μην ξεχνάτε μετά από λίγο να κλείνετε τον αέρα και πάντα το κλαπέτο.

Αυτά είναι μερικές από τις βασικότερες συμβουλές για τη χρήση και συντήρηση ενός ενεργειακού τζακιού. Μεγάλη σημασία έχει όμως να γίνει εξαρχής σωστά και ποιοτικά η σωστή τοποθέτηση του, είτε αφορά νέο σπίτι είτε υφιστάμενο, ανεξάρτητα αν πρόκειται για νέα κατασκευή ή μετατροπή συμβατικού ανοιχτού τζακιού. Για να έχετε λοιπόν το κεφάλι σας ήσυχο πρέπει να φροντίσετε να εμπιστευθείτε ένα εξειδικευμένο συνεργείο με εμπειρία και γνώσεις στο αντικείμενο, το οποίο θα σας γλυτώσει από αστοχίες και προβλήματα, ακόμα και με το να σας δώσει κάποια εγγύηση. Μην εμπιστευθείτε τον οποιοδήποτε μάστορα! 

Αντιθέτως η καλύτερη επιλογή σας είναι να καταχωρήσετε το έργο που σας ενδιαφέρει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στην πρωτοπόρα και κορυφαία πλατφόρμα εύρεσης οικοδομικών συνεργείων, το myConstructor.gr. Αφιερώστε λιγότερα από 5 λεπτά για να συμπληρώσετε κάποιες βασικές λεπτομέρειες του έργου σας και σύντομα θα λάβετε όσες προσφορές ζητήσετε και μάλιστα από αξιόπιστους και οικονομικούς επαγγελματίες, με αποδεδειγμένη εμπειρία και αξιολογήσεις προηγούμενων πελατών τους. Έτσι θα πραγματοποιήσετε εύκολα και γρήγορα μια πλήρη έρευνα αγοράς, που θα σας οδηγήσει να καταλήξετε στον καταλληλότερο τεχνίτη για το ενεργειακο τζακι σας. Μην χάνετε χρόνο και δοκιμάστε το!

Καταχωρηση Εργου


Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η ενότητα για το ενεργειακο τζακι. Ωστόσο για την πλήρη ενημέρωσή σας καλό είναι να επισκεφθείτε και άλλες χρήσιμες ενότητες. Καταρχάς για τεχνικά θέματα μπορείτε να ενημερωθείτε για το βεντιλατερ τζακιου και την κασετα τζακιου, ενώ επίσης μπορείτε να κατατοπιστείτε για τα σταδια εγκαταστασης ενεργειακου τζακιου αλλά και για το κοστος του.